Wat is een

leefschool?

Wat betekent de naam “De Boomhut” voor ons?

Een boomhut is een speelhoek hoog in een boom, gebouwd samen met vrienden. Er is wat werk aan om ze te maken, je moet inventief zijn, logisch denken en zowel je handen als je hersenen gebruiken. Ze heeft een stevige basis, is vervaardigd uit natuurlijke elementen die in de directe omgeving voorhanden zijn. Bovendien is ze eenvoudig van structuur, ongecompliceerd doch heel doeltreffend. Je zit er hoog, droog en kan er de wijde wereld zien.

De Boomhut is vooral leuk als je ze samen bouwt en er samen in speelt. Maar bovenal is ze

  • een veilige plek
  • een eigen plaats in die grote wereld, zelf of samen opgebouwd
  • een uitkijktoren naar verre horizonten
  • een plaats waar vogels een nest maken en als de jongen er klaar voor zijn kunnen ze gewoon uitvliegen
  • knus, gezellig, leerrijk
  • ook al ben je ze ontgroeid, je denkt er met veel plezier aan terug.

 

Kinderen uit twee niveaus zitten samen in eenzelfde klas en doen zoveel mogelijk dingen samen : een nieuws- of natuurronde, projecten, lezen en nog veel meer. Alleen voor nieuwe leerstof (leren lezen, rekenen, de tafels, spellingsregels, …) zitten ze soms bij hun eigen leeftijdsgenoten, ze krijgen zelfstandig werk op maat voorgeschoteld en krijgen indien nodig de nodige uitleg in kleine groepjes.

Een leefgroep op de leefschool zit in … een leefruimte, de living. Je vindt er werktafels, , een kring, boeken- en leeshoek, …. Dit verschilt natuurlijk van leefgroep tot leefgroep. Je ziet het, elk hoekje is benut en er zijn hier duidelijk meer dan vier hoeken in één klas. We streven ernaar om van De Boomhut een school te maken, waar elk kind met zijn eigen mogelijkheden gelukkig kan zijn, waar elk kind zich geborgen en thuis mag voelen.

Kom zeker eens kennismaken, je bent steeds welkom in De Boomhut

Woordenboek van A tot Z

Een overzichtelijke manier om kennis te maken met onze ideeën, onze aanpak en ons schoolwerkplan.